luni, 2 februarie 2015

Nasul extraordinar al cățeilor - video despre mirosul stereo

Nasul extraordinar al cațeilor - video despre mirosul stereo
Deși nu sunt tehnic daltoniști, câinii au un mod foarte diferit de a privi lumea decât oamenii. Videoclipul de mai jos arată cum câinii de fapt "văd" lumea nu numai cu ochii lor, dar, de asemenea folosind nasul.
Câinii au miros stereo, ceea ce înseamnă că fiecare nară miroase independent obținând astfel informații despre locația mirosului, perioada de timp asociată cu acel miros și firesc semnificația acestuia. De la senzori, care sunt în acest caz sute de milioane (copoiul are aproape 300 de milioane de receptori), informația pleacă la bulbul olfactiv care este mult mai mare decât cel uman.
Nasul câinilor poate detecta o gamă largă de hormoni emiși de oameni și alte animale, astfel ei pot stabili dacă un potențial partener se află în apropiere, dacă cineva este însărcinat, dacă o creatură este ostilă sau prietenoasă sau pot detecta unele boli.
Nu trebuie să uităm de cățeii antrenați pentru detectarea substanțelor periculoase (explozive), narcotice, și în unele cazuri pentru detectarea anumitor tipuri de cancere.
Mai multe detalii despre câinii folosiți pentru detectare în linkul următor (engleză): http://en.wikipedia.org/wiki/Detection_dog
Mai jos aveți un videoclip despre acest subiect realizat de profesorul de psihologie Alexandra Horowitz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu